Ιαματικά Λουτρά

Ιαματικές Πηγές και Λουτρά της Ικαρίας

Η Ικαρία είναι φημισμένη για τις ραδονιούχες ιαματικές πηγές της. Οι εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των λουτροπηγών της Ικαρίας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Οι κάτοικοι της αρχαίας Λουτρόπολης “Θέρμαι” ήταν γνωστοί ως “Θερμαίοι εξ΄Ικάρου” κι αργότερα ως “Ασκληπιείς του Αιγαίου” από τον ομώνυμο Θεό της Ιατρικής, σ’ αναγνώριση, όπως φαίνεται, των θαυματουργών αποτελεσμάτων των λουτρών τους. Οι μέχρι τώρα μελέτες έδειξαν ότι πολλές από τις πηγές αυτές είναι μοναδικές στον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι επισκέψιμες σε οργανωμένα υδροθεραπευτήρια, ενώ άλλες αναβλύζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ικαρίας δημιουργώντας θερμούς φυσικούς ταμιευτήρες χαρίζοντας μοναδικές απολαύσεις στους επισκέπτες.

Στα Θέρμα, τη σημερινή λουτρόπολη της Ικαρίας, που είναι κτισμένη δίπλα στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης-κράτους της Αθηναϊκής Συμμαχίας, “Θέρμαι”, βρίσκονται 5 από τις κυριότερες ιαματικές πηγές του νησιού, Απόλλων, Αρτεμις, Κράτσα, Σπηλαίου και Παμφίλη. Τα ιαματικά νερά των θερμοπηγών κυρίως διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε ραδόνιο και τη θερμοκρασία τους. Τρείς από αυτές αξιοποιούνται σε ένα ιδιωτικό και δύο δημοτικά υδροθεραπευτήρια.

Δημοτικά Υδροθεραπευτήρια

Απόλλωνας – Το κεντρικό Λουτροκατάστημα της σύγχρονης Λουτρόπολης, που κτίστηκε τη δεκαετία του ’50 στην πλατεία των Θέρμων, στο κέντρο του οικισμού, πάνω από την παραλία. Έχει ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες. Το Λουτροκατάστημα κοσμεί το άγαλμα της Λουόμενης γυναίκας, προσφορά λουόμενων, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τα θεραπευτικά αποτελέσματα των πηγών.
Πηγή Απόλλλωνα: Υπέρθερμη – Na+- CI– K – B – Ισχυρώς Ραδονιούχος – Υπερτονική – Ιαματική Αλιπηγή Θέρμων Ικαρίας.

Σπήλαιο – Προσφέρεται για θεραπεία και για ευεξία. Διαθέτει χώρο χαμάμ φυσικά διαμορφωμένο, κατάλληλο για εφίδρωση και εισπνοθεραπεία, καθώς και 2 μικρές πισίνες (2-5 ατόμων) με jacuzzi και ιαματικό νερό. Δεν έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού. Προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα ανακαινισμένο.
Πηγή Σπηλαίου: Υπέρθερμη – Na+- CI– K – B – Fe – Μετρίως Ραδονιούχος – Υπερτονική – Ιαματική Αλιπηγή Θέρμων Ικαρίας.

Ιδιωτικό Υδροθεραπευτήριο

Κράτσα – Πρόσφατα ανακαινισμένο, με χώρο χαμάμ και ατομικούς λουτήρες, το λουτροκατάστημα βρίσκεται στο κέντρο των Θέρμων, σ’ ένα από τα όμορφα σοκάκια του. Δεν έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού.
Πηγή Κράτσα: Υπέρθερμη – Na+- CI– K – B – Μετρίως Ραδονιούχος – Υπερτονική – Ιαματική Αλιπηγή Θέρμων Ικαρίας.

 

Η Υδροθεραπεία στις ιαματικές πηγές της Ικαρίας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις παρακάτω παθήσεις (ενδεικτικά):
• Ρευματολογικές παθήσεις
• Ορθοπεδικές παθήσεις και μετατραυματικές κακώσεις,
• Δερματολογικές παθήσεις,
• Γυναικολογικές παθήσεις
• Αναπνευστικό σύστημα

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η λουτροθεραπεία βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών και η αναλγητική της δράση διαρκεί αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωσή της.

Αντενδείξεις (ενδεικτικά):
• Νόσοι σε ενεργό στάδιο
• Βαριά καρδιοαγγειακά νοσήματα
• Πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο
• Αιμορραγίες
• Εγκυμοσύνη

 Άλλες Ιαματικές Πηγές στην Ικαρία

Στην Ικαρία αναβλύζουν και οι θερμές πηγές Ασκληπιού, Λευκάδας, και Αγίας Κυριακής με παρόμοια φυσικοχημικά χαρακτηριστικά.

• Ασκληπιός – Στον Άγιο Κήρυκο, απέναντι από το Διοικητήριο (που στεγάζονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες) βρίσκεται το δημοτικό λουτροκατάστημα Ασκληπιός, το οποίο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα. Η πηγή, που παλιά λεγόταν Μουσταφά από το όνομα ενός γερασμένου Τούρκου Διοικητή, ο οποίος ξαναβρήκε την υγειά του στα θαυματουργά νερά της, αναβλύζει από τη θάλασσα. Tώρα, είναι επισκέψιμη, μόνο, από την περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κηρύκου.
Πηγή Ασκληπιού: Υπέρθερμη – Na+- CI– K – B – Ισχυρώς Ραδονιούχος – Υπερτονική – Ιαματική Αλιπηγή Ικαρίας.
Θέρμα Λευκάδας – Δυτικά του Αγ. Κηρύκου στον οικισμό της Λευκάδας υπάρχουν δύο αναξιοποίητες ιαματικές πηγές θαυματουργές για δερματικές παθήσεις, η πηγή Χλιό και η πηγή Θερμό. Κι οι δύο αυτές πηγές καταλήγουν στην θάλασσα και έτσι, όποιος θέλει, μπορεί να κολυμπήσει εκεί, συνδυάζοντας το ζεστό με το κρύο μπάνιο. Η πρόσβαση δεν είναι κατάλληλη για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Πηγή Λευκάδας: Υπέρθερμη – Na+- CI– K – Br – Fe – Ασθενώς Ραδονιούχος – Υπερτονική – Ιαματική Αλιπηγή Ικαρίας.
Αγία Κυριακή – Η πηγή αναβλύζει σε μικρό τετράγωνο λουτήρα, που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, στο λιμανάκι του μικρού οικισμού της Αγίας Κυριακής, μετά το αεροδρόμιο.
Πηγή Αγίας Κυριακής: Υπέρθερμη – Na+- CI– K – Ασθενώς Ραδονιούχος – Υπερτονική – Ιαματική Αλιπηγή Ικαρίας.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και επιστημονικά τεκμηριωμένο βιβλίο του Ανδριώτη Γιατρού και Συγγραφέα, Γιώργου Δ. Καλλιβρούση, “ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” (Εκδόσεις Οσελότος, 2020 – επανέκδοση 2022), ο οποίος βίωσε, ως ασθενής, τη θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών αλλά και του “πνεύματος” της Ικαρίας, θα μάθετε για: Ικαρία, μακροζωία των Ικαριωτών, τρόπο ζωής στην Ικαρία, «Το Πνεύμα της Ικαρίας», ιαματικά λουτρά, ραδόνιο, ιοντίζουσα ακτινοβολία, αντιμετώπιση αρθριτικών, φλεγμονή και πόνο, σωματικό βάρος, Ικαριακή διατροφή, κίνηση και περπάτημα, ορθόδοξη νηστεία, νηστίσιμες και μη συνταγές, στοχευμένη άσκηση, ιαματική ψυχαγωγία, και άλλα συναφή.
Συνοπτικές και αξιόπιστες πληροφορίες μπορεί να βρει ο επισκέπτης και στο 8σέλιδο έντυπο “ΘΕΡΜΑ ΙΚΑΡΙΑ ” (Οργάνωση και Συντονισμός: Τουριστικός Σύλλογος Λουτρόπολης Θέρμων “Απόλλωνας”, Ελληνική Εκδοση: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Επαρχείο Ικαρίας).