Αξιοθέατα
ΙΚΑΡΙΑ Οικοτουρισμός
Πηγές και Νερόμυλοι
Η Ικαρία, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της και των εναλλαγών του τοπίου της, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για οικοτουρισμό. Το νησί χωρίζεται στη νότια και βόρεια πλευρά του από μια στενή ορεινή μάζα, την οροσειρά Αθέρας, γνωστή ως Πράμνος στην αρχαιότητα (εξ΄ ου κι ο Πράμνειος οίνος, που αναφέρει ο Όμηρος), που εκτείνεται σε όλο το μήκος του, με ψηλότερη κορυφή 1.040 μ.. Το πετρώδες έδαφος της Ικαρίας είναι απότομο και άγονο προς τα νότια, ενώ προς τα βόρεια είναι ομαλό και κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά.
Στο νησί υπάρχουν σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το μεγαλύτερο από τα οποία (Ραός του Φούτρα) βρίσκεται στο Πετροπούλι Μεσσαριάς, στην κεντρική Ικαρία. Στην ίδια περιοχή, μεταξύ Μεσσαριάς και Περαμεριάς, βρίσκεται και ένα σπουδαίο φυσικό μνημείο, το «Δάσος του Ράντη» με αιωνόβια δέντρα. Το Δάσος του Ράντη ανακηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» το 2014 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ο μεγάλος αριθμός νερόμυλων στην Ικαρία, μαρτυρά τις πολλές πηγές του νησιού. Παντού στις ρεματιές υπάρχουν γιστέρνες (στέρνες) και κήποι, όπου το βράδυ βγαίνουν οι «καλομοίρες», οι αρχαίες νηριήδες, οι σημερινές νεράιδες. Όταν τις συναντήσεις τη νύχτα, χάνεις τη φωνή σου από την ομορφιά τους….


ΙΚΑΡΙΑ Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός
Έχοντας ζήσει εποχές μεγάλης ακμής τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τους βυζαντικούς χρόνους, με τις 3 αρχαίες πόλεις της, τις Θέρμαι, στα σημερινά Θέρμα, το Δράκανον, στο σημερινό Φανάρι ή Φάρο, την Οινόη (γνωστή κι ως βυζαντινή Δολίχη), στο σημερινό Κάμπο, και τον αρχαίο ναό Ταυροπόλιον, αφιερωμένο στη Θεά Άρτεμις την Ταυροπόλο, στο σημερινό όρμο Νας, η Ικαρία παρουσιάζει έντονο ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα σωζόμενα απομεινάρια των μακρινών αυτών χρόνων, όπως ο αρχαίος στρογγυλός Πύργος και τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στο Δράκανο, τα ερείπια του φημισμένου αρχαίου ναού της Αρτέμιδος στο Να, το κάστρο του Κοσκινά (το μεγάλο κάστρο της Νικαριάς, φρούριο βυζαντινής εποχής, έργο του 10ου αιώνα, κοντά στο χωριό Κοσοίκια), τα ερείπια του Ωδείου, από τη βυζαντινή Δολίχη στον Κάμπο, τα ερείπια της Αρχαίας Λουτρόπολης στα Θέρμα, που σε συνδυασμό με τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις, που μεταφέρονται με ζήλο από γενιά σε γενιά, μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.
Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, στον Άγιο Κήρυκο, που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα, με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα και τα δύο, και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ικαρίας.
Τέλος, τα σωζόμενα έξι μοναστήρια, με βασικότερα, το Μοναστήρι της Παναγίας στη Λευκάδα, το Μοναστήρι της Θεοκτίστης στην Πηγή και το Μοναστήρι του Μουντέ στις Ράχες, οι πάνω από 300 εκκλησίες, μία εκ των οποίων πρωτοχριστιανική, και τα ξωκλήσια, που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, μαρτυρούν το ανεπτυγμένο θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της, καθιστώντας την Ικαρία ενδιαφέρον προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό.