Δραστηριότητες

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ!

Κολύμπι, Καταδύσεις, κ.α

Ιαματικά Λουτρά – Θεραπεία & Ευεξία

Πεζοπορία / Αναρρίχηση

Διάβασμα, Κινηματογράφος

Αρχαιολογικοί Χώροι – Μοναστήρια – Μουσεία

Εκδηλώσεις / Φεστιβάλ ” Ίκαρος”

Εκδρομές, Πανηγύρια

Οινοποιεία – Τοπική Κουζίνα

 

Παραλίες της Ικαρίας, κοντά στην περιοχή του Ξενοδοχείου

Η δροσερή καθάρια θάλασσα με τις ελκυστικές ακρογιαλιές και παραλίες αποτελεί μία σημαντική απόλαυση για τους καλοκαιρινούς παραθεριστές της Ικαρίας. Ωραία αμμουδιά και ήρεμη θάλασσα προσφέρουν τα Θέρμα, η λουτρόπολη της Ικαρίας, για όσους επιθυμούν χαλαρή διαμονή χωρίς μετακινήσεις.

Στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου, οι κυριότερες παραλίες, πίσω από το λιμάνι, προς τα δυτικά, μετά τη συνοικία των Φλεβών, με χοντρό βότσαλο, είναι του Παγοποιείου, όπου υπάρχει και δημόσιο ντους, του Κοτσαμπή, και του Τσουκαλά, που συγκεντρώνει την προτίμηση της νεολαίας. Δυνατότητα κολύμβησης υπάρχει και στην παραλία ακριβώς δίπλα στο λιμάνι.

 

Παραλία Άι Γιώργη

Παραλία Νέαλια

Στη διαδρομή μεταξύ Αγίου Κηρύκου και Φάρου, κάθε τόσο συναντά κανείς ωραίες παραλίες, άλλες μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες, με μικρά βότσαλα, όπως Νεάλια, Ξυλοκερατέ, Ανεφάντης, κ.α.. Στα Νεάλια μπορείτε να πάτε και με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι που συνέδεε την αρχαία Λουτρόπολη (Θέρμαι) με την Ακρόπολή της (Καταφύγιον). Το αρχαίο μονοπάτι καθαρίστηκε πρόσφατα και συνδέει τα σημερινά Θέρμα με την τοποθεσία της αρχαίας Λουτρόπολης και την παραλία Νεάλια. Δε συνεχίζει μέχρι την αρχαία Ακρόπολη (σημερινό Καταφύγι), λόγω της διάνοιξης του παραλιακού δρόμου προς το Φάρο, που έγινε για την εξυπηρέτηση του Αεροδρομίου. Στο δρόμο αυτό, λίγο πριν το Φάρο, ξεπροβάλλει ένα μικρό ολόασπρο εκκλησάκι, η Παναγία του Κεραμέ, πάνω ακριβώς από μια ελκυστική αμμουδιά.

 

Καταλήγοντας στο Φάρο, ένα μικρό κάμπο με τεράστια αμμουδιά, κοντά στο ανατολικό ακρωτήρι της Ικαρίας και στο αεροδρόμιο, ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει κολύμπι και φαγητό ή ποτό δίπλα στη θάλασσα για απόλυτη χαλάρωση.

Τέλος, μοναδική απόλαυση, δυτικά του Αγίου Κηρύκου, μετά τον όρμο του Μοναστηριού, η μεγάλη παραλία με βότσαλα στο Ξυλοσύρτη, το χωριό με τις καϊσιές (ποικιλία βερικοκιάς που ευδοκιμεί στην Ικαρία).

Παραλία Φάρος

Παραλία Σεϋχέλλες

Αλλες παραλίες της Ικαρίας

Η Ικαρία φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της, στη βόρεια πλευρά του νησιού (Κάμπος, Αρμενιστής, Νας), με την ψιλή άμμο και τα μεγάλα κύματα, που αναζητούν όσοι αγαπούν το σερφ. Κάποιες απ’ αυτές είναι οργανωμένες με beach bar, ξαπλώστρες, ομπρέλες και διάφορες δραστηριότητες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κολύμβηση, όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα, λόγω των ρευμάτων που έχει η θάλασσα στην περιοχή αυτή.

Ξακουστή για την άγρια ομορφιά της και τα γαλαζοπράσινα νερά της, η μικρή εξωτική παραλία Σεϋχέλλες βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Ικαρίας, δίπλα στο πανέμορφο χωριό Μαγγανίτης.

Πολλές ακόμα παραλίες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, με λιγότερο ή περισσότερο κόσμο, ευκολότερα ή δυσκολότερα προσβάσιμες, μπορεί ν’ ανακαλύψει ο “ανήσυχος” επισκέπτης και να απολαύσει την καθάρια θάλασσα και τα κρυστάλλινα νερά της Ικαρίας.

 

Εκδρομές

Κατά την παραμονή σας στην Ικαρία, μπορείτε να κάνετε όμορφες εκδρομές με το δικό σας ή ενοικιαζόμενο όχημα. Υπάρχει και η δυνατότητα οργανωμένων εκδρομών, όπως ο γύρος του νησιού. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε μία μονοήμερη εκδρομή σε κοντινά νησιά, όπως οι Φούρνοι και η Πάτμος. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας, η Ικαρία θα σας εκπλήξει με τις δυνατότητες και τις ομορφιές της.

Οικισμός Ακαμάτρα

Παραδοσιακό Ικαριώτικο Πανηγύρι

Παραδοσιακά πανηγύρια

Στα Καριώτικα Πανηγύρια, θεσμός ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στο νησί, με διονυσιακές αναφορές, ο κόσμος τρώει παραδοσιακό πανηγυρίσιο φαγητό, όπως “πρόθεση” (ζωμός κατσικίσιου κρέατος) και κατσίκι, κυρίως βραστό ή ψητό, πίνει εξαίρετο ντόπιο κόκκινο κρασί, τον “Πράμνειο Οίνο” του Ομήρου, και χορεύει σφιχταγκαλιασμένος κυκλικά τον Καριώτικο χορό με τους μαγικούς ήχους του βιολιού, της Ικαριώτικης λύρας ή της τσαμπουνοφυλάκας.

Εκτός από τη “μυσταγωγία” που προσφέρουν τα γραφικά πανηγύρια της Ικαρίας, “ζεύκιν” (γλέντι, κέφι, χαρά) όπως θα έλεγαν οι Καριώτες, συγχρόνως αποτελούν και έναν ουσιαστικό τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων (τα έσοδα του πανηγυριού), τα οποία χρησιμοποιούνται πάντοτε για κοινωφελείς σκοπούς του χωριού που διοργανώνει το πανηγύρι. Αυτός ήταν, και παραμένει, ένας κύριος τρόπος χρηματοδότησης βασικών έργων των χωριών της Ικαρίας (όπως τσιμεντόστρωση δρόμων, έργα ύδρευσης και άρδευσης, κατασκευή αίθουσας για πολιτιστικές εκδηλώσεις. κλπ) και ένας από τους βασικούς λόγους που τα πανηγύρια συνεχίζουν ακόμα ν’ αποτελούν ζωντανή παράδοση του νησιού που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά κι αγκαλιάζεται με την ίδια θέρμη απ’ όλες τις ηλικίες.

 

Τοπικά Προϊόντα

Η Ικαρία παράγει, μεταξύ άλλων, εξαιρετικό λάδι και περίφημα σταφύλια, από τα οποία παράχθηκε για πρώτη φορά ο γνωστός από την αρχαιότητα “Πράμνειος Οίνος”, τον οποίο αναφέρει ο Όμηρος ως “το νέκταρ των Θεών”. Επίσης, παράγει σταφίδα, καρύδια, αμύγδαλα, και τα μοναδικά, σε άρωμα και νοστιμιά, καϊσια, ποικιλία βερίκοκου που ευδοκιμεί νότια, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Η Ικαρία είναι ακόμα γνωστή για το μυρωδάτο και γευστικό μέλι της, υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς παράγεται από τον Αθέρα, το ιδιαίτερα πλούσιο, σε βότανα, βουνό της Ικαρίας. Ο Αθέρας, παρέχει και τη δυνατότητα εξαγωγής σχιστολιθικών πλακών, χαρακτηριστικές του μοναδικού ορεινού τοπίου της, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν στα “χυτά” σπίτια, και σήμερα τοποθετούνται σε πολυτελείς ή παραδοσιακές οικοδομές.